top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Čaj v Banskej Štiavnici

„Idem si čaj urobiť. No to je hrozné,“ vyhlásila kamarátka a odišla od svojho stola v klimatizovanej kancelárii do klimatizovanej kuchynky, aby si pripravila v lete horúci čaj. Leto a horúci čaj sú v našej kultúre stále protikladmi a preto je pre väčšinu ľudí „hrozná“ nutnosť paradoxnej prípravy horúceho čaju práve keď nás v Európe sužujú tridsiatky.


Ale je to všade rovnaké? V Indii, kde horúčavy dosahujú 50 stupňov je čaj národný nápoj. Zmes čajových lístkov, korenia a mlieka je obľúbeným pitím každého Inda a aj preto tam kaviarne prerazili iba v posledných desaťročiach. Čaj, čaj, čaj, všade samý čaj s mliekom. Podľa mňa to Briti odkukali od nich 😊 A čo takí Turci. Keď si predstavíte počerných Turkov (aj keď podľa menej známych informácií u nich na severe žijú aj blonďáci) ako fajčia vo svojich mužských kaviarniach šišu, skrývajú sa v tieni Hagia Sofia pred horúčavou a napriek tomu vám pri vstupe do obchodu ponúkajú silný turecký čaj ako prípravu na zjednávanie. Juhoameričania v Brazílii, Venezuele, Chile a tak ďalej si zasa miešajú v špeciálnych nádobkách to svoje maté - alias extra silný čaj. A teplo im nevadí, zrejme.


Je už známejšie, že teplé nápoje telo osviežia lepšie ako studené, pretože sa menej zahreje, ako keď je nútené aklimatizovať studený drink, ktorým sa chceme schladiť. No, ja zrejme svoje letné pijácke zvyky nezmením – limonády, chladené miešané nápoje a čokoľvek s ľadom je v lete must – ale tu sú fakty.


A teraz späť k Štiavnici, aby sme sa nespreneverili účelu tohto blogu 😊 Čaj a Banská Štiavnica. Prvýkrát ho do mesta začali dodávať v devätnástom storočí spolu so zvyškom Európy. U nás sa zaužíval jeho čínsky pôvodný názov, pretože k nám prišiel po ruskej obchodnej trase. Veľké vrecia plné čajových lístkov a malé krabičky s už predpripravenými látkovými sáčkami dodávatelia doviezli do najväčšieho obchodu so zmiešaným tovarom pánov Bálinta a Wetzlera, ktorých mená dodnes figurujú na historickej budove. V obchode sa predávalo všetko možné, čo dorazilo spoza hraníc habsburgského impéria. Farby a laky vo veľkom, zmiešaný tovar každého druhu, exkluzívny predaj múky Schoeler a okrem iného tam bola aj veľkopražiareň kávy, podľa ktorej dnes nesie meno irish pub - music club, na ktorého účely dnes Pražovňa slúži.


Vyššie, blízko Nového zámku v budove starej baníckej Klopačky sa zasa nachádza veľmi dobrá čajovňa. Čajovňa Klopačka má dlhý nápojový lístok pozostávajúci z všakovakých čajov, ktorý vždy zapôsobí na mojich ázijských priateľov. Aj keď pochádzajú z krajín ako sú India a Čína, čo sú v podstate čajové veľmoci. Varindorovi - indický kamarát s belgickým občianstvom - pripomenula detstvo a moja priateľka Liao sa v čajovni cítila ako doma.

Aj v Banskej Štiavnici nájdete zákutia pre čajových fajnšmekrov. A môžete si dať horúci nápoj na akýkoľvek spôsob celý rok. 😊


bottom of page