top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Štyavnický vjanočný jarmok

Už predtým som tu písala o chystaných vianočných trhoch tvrdého štiavnického rázu. Konali sa práve tento víkend a boli ešte lepšie ako minulý rok! Bolo viac ľudí, otvorili sa väčšie priestory a prišlo aj viac stánkárov.



Štiavnické vianočné trhy sa tradične konajú na vnútornom nádvorí Kammerhofu. V minulosti to bola mincovňa, pokladnica na vyťažené zlato a striebro a preto najlepšie opevnený mestský palác v Banskej Štiavnici.


Tento víkend sa nádvorím niesla vôňa vanilkových oblátok, varenej medoviny a najlepšieho baníckeho nápoja "krampampule". Z neho som si dala hneď dvakrát, čo radšej ostatným neodporúčam, lebo to hneď udrie do hlavy.


Ľudia chodili okolo stánkov s horúcim vínom v ruke, obdivovali ručne vyrobené výrobky alebo sa pristavili pri jednom z viacerých otvorených ohňov, ktoré boli strategicky rozmiestnené na vonkajších nádvoriach, aby ich zohriali. Na pódiu v rohu sa striedali koledníci oblečení v krojoch s baníkmi v uniformách a spievali tradičné slovenské alebo banícke piesne. Pomedzi dav sa preháňala čertica a mazala nadšeným okoloidúcim tváre popolom na čierno. Svätý Mikuláš sa vkuse s niekým fotil a pán farár prijímal od každého štamprlíky k svojím narodeninám. Podľa toho vraj v piatok vyzerala aj jeho večerná omša, kde všetkým štiavničanom vyznal nevšednú náklonosť.


Najkrajším stánkom bol stánok so zdobenými medovníkmi, kde stál veľký perníkový kostol zvnútra vysvietený vianočnými svetielkami, obkolesený malými perníkovými chalúpkami. Medovníkové soby a stromčeky ozdobené cukrovými guľami išli na dračku.


Na párance sa ako vždy utvoril dlhý rad, ale komu sa nechcelo čakať, mohol si zájsť na kapustnicu alebo pečené klobásky. Ľudia nakupovali všetko, od čipkovaných vianočných ozdôb po dračie kalichy z ocele a farbeného skla. V stánku južanských Slovákov sa pri čakaní na varenú medovinu ochutnávali medy s rôznou príchuťou - cesnaková, zázvorová, jahodová alebo škoricová. Každý si mohol vyskúšať tradičné pečenie sviatočných oblátok a v piatok aj liatie olova.


Odchádzala som s plnou taškou oblátok aj ruličiek s príchuťou vanilky, škorice a orechov. Moja sestra zasa s látkovou ozdbou na stromček, ľanovým obrusom a háčkovaným zajačikom pre dcérku a švagor obťažkaný knihami o Štiavnici, perníkovými vianočnými guľami a vlastnými oblátkami.


Nádherný advent!



bottom of page