top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Vianočný drink

Sychravina. Nikomu sa nechce ísť von, tobôž nie, ak sa sneh premenil počas oteplenia tohto týždňa (vraj v Alpách namerali 20 stupňov!) na hnedú kašu. Alebo zmizol úplne.


Napriek tomu stále treba mať stretnutia. Vyriešiť posledné pracovné záležitosti pred Štedrým dňom. Povedať obchodným partnerom, aby vám cez sviatky v žiadnom prípade nevolali. Nakúpiť vianočné darčeky. Vidieť sa s priateľmi predtým, než sa zavriete v dome s rodinou.


Na to potrebujete drink. Aj v Banskej Štiavnici. Historické centrum ponúka plejádu podnikov, kde si môžete vychutnať už klasické varené víno. Medzi iným aj "okienko" na Trotuári, kde v lete predávali zmrzlinu a teraz v zime vianočný punč, varené víno či horúcu čokoládu.



Varené víno údajne vzniklo v 2. storočí. Rimania sa ním v zime zahrievali a pri ich dobyvateľských snahách ho rozšírili po celej Európe. V štiavnickej lokalite Glanzenberg - Trblietavá hora - archeológovia objavili keramiku, ktorá sa vyrábala v Rímskej ríši a považujú to za dôkaz obchodovania pradávnych Štiavničanov, ktorí ešte Štiavničanmi neboli, s Rimanmi. Logicky si v zime na sviatok Saturnalie (predchodca Vianoc) museli spolu pripíjať vareným vínom. Lebo ako sa vraví: najlepším nástrojom mieru je obchod.


Rímska ríša padla, avšak jej odkaz a základy ostali v našej civilizácii dodnes. Víno sa varilo naprieč celým Stredovekom. Ľudia doň začali pridávať korenie a bylinky, pretože sa verilo, že chráni pred chorobami, čo si mnoho Slovákov myslí dodnes.


Od Stredoveku začala sláva vareného vína upadať a väčšina Európy naň zabudla. Pamätali si ho jedine Švédi, ktorí vo svojom severskom pohraničí jeho silu iba umocnili. Klaret (víno, cukor, med a korenie) a Lutendrank (rôzne koreniny, víno a mlieko(!!)) boli iba dve z variácií, ktoré švédska monarchia v nasledujúcich storočiach preslávila.



Až koncom 19. storočia sa varené víno začalo dávať dokopy s Vianocami. Európania svoje vianočné lákavé sviatky rozšírili do celého sveta a duch vianoc ovinul celú planétu bez ohľadu na to, v čo kto veril. Komu by sa tie ozbodené stromčeky nepáčili? A s nimi aj varené víno.


Takže, dajte si varené víno, priatelia a oslavujte s ostatnými Európanmi Vianoce!


Spoločníkom vareného vína je na Vianoce aj vianočný punč. Nevie sa, kedy presne a ako vznikol - niektorí vravia, že v Indii, pretože sa skladá z piatich ingrediencíí, pre ktoré je hinduistické slovo "punč". Iní zase vravia, že pochádza z námorných lodí, kde si morskí vlci potrebovali dať "úder", v angličtine "Punch" alebo jednoducho preto, že lodný sud na nápoje sa volal "puncheon".


V priebehu storočí sa objavilo veľa mnohorakých variácií aj v Európe aj v Amerike, kde z väčšej časti pridávajú do nápoja vajcia (pre mňa to vyzerá, že skôr varia vaječný koňak ako punč). V našich európskych končinách sa do punču pridáva rôzne ovocie, rum, alebo niečo iné rovnako silné, či víno.


Už v 18-19. storočí boli Američania ohúrení opulentnosťou britských a nemeckých vianočných osláv, kde sa priniesli celé misy plné vianočného punču, ktoré sa potom zapálili a horeli celé 4 minúty. Už Dickens varoval svojho amerického kamoša, aby na punč použil radšej starú nádobu, aby sa vyvaroval poškodenia ohňom.


V Banskej Štiavnici máme zrejme variáciu pôvodného punču - najslávnejší banícky nápoj "krampampula". Podáva sa zákonite každý rok na Štyavnickom vjanočnom jarmoku a môžete ho dostať aj v reštaurácii Matej, kde vám ho aj zapália a prinesú rozhorený.


Medzi tradičné pochúťky zimných mesiacov patrí asi najobľúbenejšia horúca čokoláda. Ako prví ju na americkom kontinente popíjali Aztékovia, až potom ju španielsky dobyvateľ Cortéz priniesol aj k nám. Pôvodne bol čokoládový nápoj studený a korenistý, až oveľa neskôr v devätnástom storočí sa z neho vyvinul sladký horúci nápoj, ktorý poznáme dnes. Veľmi dobrú horúcu čokoládu aj s ovocím si môžete dať v RUINbare alebo v Buddy's cafe, kde podávajú belgickú horúcu čokoládu aj so sebou. V Trotuart cafe hneď na Trotuári, si môžete vybrať medzi bielou, mliečnou a tmavou horúcou čokoládou a v Divnej pani máte hneď niekoľko desiatok príchutí a posypov, ktoré sa oplatí ochutnať.


V Banskej Štiavnici si okrem tradičných zimných nápojov môžete dopriať aj horúce limonády - zázvorové, javorové, mätové a všelijaké iné, na ktoré si teraz nespomínam- ktoré dostať v RUINbare na Trojičnom námestí. Treba sa spýtať, aké horúce limonády ponúkajú, lebo tieto špeciálne drinky nie sú zalistované v klasickom lístku - iba pre VIP ;)


Treba rozhodne vyskúšať Hacujuki! Hacujuki je nový miešaný nápoj, ktorý sa v slovenčine volá "Prvý sneh". Podáva sa so smotanou, mliekom alebo sypaným kokosom. Je plný alkoholu, čo si budeme navrávať, ale nezacítite ho- tak dobrý koktejl to je. Odporúčam! Vypýtajte si ho v RUINbare ;)


Okrem týchto nápojov odporúčam ešte ochutnať tradičné hriatô a horúce pivo s bylinkami, ktoré vám naservírujú v reštaurácii Matej.


Pekné opité Vianoce! :)

bottom of page