top of page
Writer's pictureHana Kaníková

Zimné nápoje

Asi najviac sa v zime teším na jedlo. Najlepšie jedlo z celého roka, ktoré môžete jesť iba raz za ten rok. Vianočná večera. Oblátky s medom, kapustnica, šošovica, bobáľky a kapor a všetky tie vianočné zákusky, medovníky.


Ďalšia skvelá vec na zime je, že kaviarne a reštaurácie majú špeciálnu ponuku horúcich nápojov. Najpopulárnejší zimný nápoj v Banskej Štiavnici je Krampampula.




KRAMPAMPULA

Je to najobľúbenejší nápoj na Štyavnickom vjanočnom jarmoku. Tento rok sme sa s rodinou pri stánku zastavili aj trikrát. Krampampula mi pripomínala punč s ešte trochu silnejšou alkoholickou prísadou. Bolo to veľmi dobré!


Ak ste nestihli vianočné trhy, ešte stále máte šancu krampampulu ochutnať. Celú zimu sa podáva aj v Reštaurácii Matej. Tento nápoj sa inak prezýva aj Ohnivý punč, a to doslova. Pretože jeho povrch sa pri podávaní zapáli a horí. Presne takto krampampulu servírujú aj v Reštaurácii Matej.


Podľa etnografičky Zuzany Denkovej, nápoj Banskej Štiavnici zrejme predstavili študenti Banskej Akadémie, ktorú v časoch monarchie navštevovali obyvatelia z rôznych európskych krajín. Napríklad Talianska, kde majú podobný nápoj s názvom parampampoli. Alebo z Nemecka, kde krampampulu stále pijú pod názvom Feuerzangenbowle.




HRIATÔ

Tento zimný nápoj sa v Banskej Štiavnici teší takej obľube, že ho banskoštiavničania radi považujú za svôj. Hriatô však poznajú aj v iných horských končinách Slovenska. Vraj pochádza v skutočnosti z Liptova.


Pije sa pri všelijakých sviatkoch, aj na posilnenie pri ťažkej práci. Obľúbili si ho najmä banskoštiavnickí baníci, ktorí naňho nedajú dopustiť. Základom nápoja je kvalitná pálenka, cukor a slanina.




HORÚCE PIVO

Horúce pivo je na Slovensku ešte stále exotickým nápojom, ale napríklad v Poľsku sa vraj teší väčšej popularite než horúce víno.


V 19. storočí bolo vraj ohrievanie piva bežné a každý sa mohol rozhodnúť, aké pivo si chce dať. V súčasnosti si horúce pivo môžete dať na poľských vianočných trhoch a mimo sviatkov aj pomaly na každej benzínovej stanici.


V Banskej Štiavnici si horúce pivo s medom môžete objednať v Reštaurácii Matej. Podáva sa v rovnakých sklenených nápojoch ako varené víno, takže môžete porovnávať, čo vám zachutí lepšie.


Varené pivo má dokonca veľmi pozitívne zdravotné účinky. Japonskí vedci zistili, že látky, ktoré obsahuje bojujú proti zápalu pľúc a zápalom. Pôsobí dobre na zdravie srdca a krvného obehu (no len pre mužov nad 35 rokov a ženy nad 45 rokov). Takže ak sa obávate chrípky, dajte si horúce pivo.


Varené pivo stojí za to vyskúšať. Zo zdravotných dôvodov.




PUNČ

Vianočný punč nájdete asi všade, aj v Banskej Štiavnici, kde je rovnako populárny. Punč je názov pre široké spektrum nápojov, ktoré väčšinou obsahujú ovocie či ovocnú šťavu. Pochádza z Indie, odkiaľ bol v 17. storočí dovezený do Anglicka vďaka zamestnancom Britskej Východoindickej spoločnosti a ztade sa rozšíril aj do banskoštiavnických končín.


Ako nápoj podávaný na vianočných trhoch je najpopulárnejší v strednej Európe. V ostatných krajinách väčšinou holdujú varenému vínu, len u nás je to fitty-fifty.


Slovo punč má pôvod v hindskom výraze “pánč”, čo znamená jednoducho “päť”. Pretože punč sa pôvodne pripravoval z piatich surovín: alkohol, cukor, voda, čaj a korenie.


Termín punč sa v britských listinách objavil v roku 1632, keď bola väčšina punčov varená z vína či brandy. Až v roku 1655 sa začal používať jamajský rum a punč v tejto podobe pijeme už štyristo rokov.




HORÚCA ČOKOLÁDA

Aj v Banskej Štiavnici sa horúca čokoláda teší veľkej obľube. Môžete si ju objednať v každej reštaurácii či kaviarni.


Čokoládu začali ako prví piť Majovia pred 3000 rokmi. Horúca čokoláda mala najmä v aztéckej kultúre výsadné postavenie. Keďže vtedy ešte na americkom kontinente cukor nepoznali, pôvodný čokoládový nápoj mal špecifickú korenistú arómu.

Dnes si ju našťastie, vďaka Kolumbovi a jeho štvrtej ceste na nový kontinent, môžeme vychutnať všetci.


Do Európy, konkrétne na španielsky kráľovský dvor, ju priniesol kapitán Cortéz v roku 1528. Napriek tomu, že ešte nebola sladená, rýchlo nabrala medzi šľachtou na popularite a keď sa princezné španielskej kráľovskej rodiny vydávali do iných európskych šľachtických rodov, čokoláda bola drahou súčasťou ich vena. Čokoláda sa totiž zatiaľ pestovala iba v Južnej Amerike.


Čokoláda sa začala sladiť až v 17.storočí a bola medzi euro-šľachticmi ešte populárnejšia. V Európe je najobľúbenejšia hustejšia verzia nápoja (v USA majú radšej tekutejšiu čokoládu) a práve taká sa podáva aj v Banskej Štiavnici.


Toto sú tie najlepšie zimné nápoje, ktoré si môžete dať v Banskej Štiavnici a ich história. Chcela som sem dať aj varené víno, ktoré je úžasné, ale je takou všadeprítomnou pochutinou, že nikto poriadne nevie odkiaľ a kedy sa vzalo a všetci zdá sa jednoducho akceptujú, že tu bolo tak dlho ako samotné víno. Takže asi - ďakujeme, Rimania.


Samozrejme, vyzývam aj na konzumáciu varenej medoviny, horúceho mojita, grogu, čaju s rumom, bombardina, vaječného koňaku amnohých ďalších zimných sezónnych drinkov.


Tohtoročná bohatá zima je ako stvorená na ochutnávanie!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page