top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Tipy na Halloween v Banskej Štiavnici

Updated: Oct 29, 2019

Banská Štiavnica je čarovným a tajomným mestom. Ťahá k sebe ľudí, zvedavcov, umelcov a nič netušiacich turistov. V jej magickej atmosfére si teda užijete Dušičky, Halloween, pohanský sviatok Samhain alebo iné oslavy, ktoré uznáte za hodné vášho času, ako sa patrí.

O tom, že Banská Štiavnica sa na to už duševne pripravuje, svedčí aj skutočnosť, že som víkend pred Halloweenom videla už tri mačky. Jedna z nich bola čierna! Možno aj táto zmena počasia je na niečo dobrá- slnko sa stiahlo a Štiavnicke vrchy sa zahalili do temnoty a duchársky víkend sa môže začaťv tom pravom štýle.

A tu mám pár tipov, ako si predĺžený víkend ozvláštniť:


CITY GAMES

Hra, ktorá vás prevedie tajomnými a malebnými uličkami Banskej Štiavnice. Indície, hlavolamy a rôzne úlohy vám ukážu historické centrum z nového pohľadu. Dozviete sa legendy, povesti a zaujímavé historické fakty.


Veľmi odporúčam vyskúšať. Hra ma bavila (aj všetkých ostatných účastníkov...okrem asi dvoch skupiniek, ktoré sa na pár hodín stratili v mestských baníckych štôlňach... ale chápete, to je riziko, s ktorým musíte počítať 😉) Prešli sme sa po historických uličkách, odhalili tajomstvá a našli poklad. Pri tom sme si ešte posedeli na horúcej čokoláde ( prevádzkovateľ, ktorý nás sledoval pomocou GPS sa obával, že sme sa zasekli na nejakom hlavolame, keď sa naša bodka na mape nehýbala – vidíte? Ak by ste sa naozaj stratili v tých baniach, niekto vás príde zachrániť.)



MYSTERY DINNER

Mystery dinner v ponuke Urban games sa viac približuje k duchu Halloweenu, pretože sa tam odohrá vražda. Témou hry je „vražda u Baťu“. Keď si požičiam resp. odkopírujem opis z ich stránky:

Píše sa 12. júl 1935 a v luxusnom dome služieb Baťa sa stal strašný zločin. Kto z prítomných mohol mať motív? Vžite sa na večer do postáv z prvej Čs. republiky a oddýchnite si od problémov skutočného sveta.

Ako lepšie stráviť strašidelný večer v Banskej Štiavnici než odhaľovaním vraha medzi svojimi najlepšími priateľmi? Ak pritom ešte môžete popíjať červené víno, tým lepšie.


RUINbar Limpacher

Najlepšia atmosféra v meste v ktoromkoľvek období, avšak najmä na Halloween, je práve na tomto mieste. Staré pokrútené zábradlia, stredoveké rozpadajúce sa klenby a mäkké sedačky. Bar umiestnený priamo v renesančnej ruine pomenovaný podľa grófa Limpachera, ktorý tento prastarý palác pred storočiami vlastnil.


Vychutnáte si klasickú ponuku kaviarenských a barových nápojov a k tomu niečo extra, ako v chladnejšom počasí horúce limonády, snacks, alebo miešané alkoholické nápoje podávané, ako inak, v medených čašiach.


Ruinbar stojí rovno na Trojičnom námestí, vedľa morového stĺpu, ktorý bol vztýčený v roku 1710 ako oslava konca epidémie Čiernej Smrti, čo zdecimovala veľkú časť obyvateľstva tretieho najväčšieho kráľovského mesta Uhorska, Banskej Štiavnice.


Priamo oproti RUINbaru, na druhej strane súsošia svätej Trojice, sa pod stredovekou klenbou skrýva najkrajší slovenský antikvariát. Antikvariátik zbiera najmä pôvodné slovenské starožitné knihy, najmä z obdobia nacistického štátu, ale nájdu sa tam diela v ozdobných kožených väzbách v nemčine, francúzštine aj angličtine, staré grafiky a mapy už zmiznutých štátov, kresby kvetov a zvierat.


Vydania najlepších klasík a zaujímavých textov sú položené aj na každom stolíku RUINbaru, aby pripomínali stopy minulých dôb a aby sa osamelý cestovatelia pri káve nenudili.


Dušičky z Nového zámku

Najobľúbenejšou aktivitou v Banskej Štiavnici na Dušičky je prechádzka po vysvietených cintorínoch. Poznáte to- sviečky, kvety, zabudnuté hroby, stratení turisti a podobne. Slovenské banské múzeum to potiahlo na nový level. Má totiž vo svojej správe protiosmanskú baštu (zlyhala, videla som tu už aj turistov z Turecka) Nový zámok a ten má skvelý výhľad na celé mesto. Takže výnimočne tam môžu ľudia prísť večer, aby si pozreli vysvietené cintoríny pekne z výšky.


Súčasťou eventu je večerná exkurzia po zámku (ktorý je inak podľa legendy postavený na popravisku, kde každý deň obesili jedného z milencov Barbory Reslovej, aby ju potrestali za divoké párty, ktoré roztopašne poriadala) a prezentácia najslávnejších mŕtvych osobností pochovaných na štiavnických cintorínoch.


Banícke štôlne

Banská Štiavnica je celá podkopaná chodbami a ťažiarskymi štôlňami, ktoré ešte dodnes vlhko dýchajú do pivníc najväčších mestských palácov. Stačí sa len pozrieť do ústia niektorej z nich a väčšina návštevníkov stratí odvahu vybrať sa hlbšie do temnoty.


Napriek tomu do nich zostupovali naši dávni cisári, aby svojou prítomnosťou ocenili obetu a stratené životy celých generácií baníkov, ktorí vybudovali kedysi najdlhší tunel Európy- Glanzenberg, Ligotavá hora. Ak sa chcete pozrieť do tmy, prejsť občas po lítka zaplavenou baňou, tu máte možnosť.


Ak vám stačí iba mierna ochutnávka v rámci mesta, stačí prejsť krátkou štôlňou Michal, ukrytou v Mineralogickom múzeu Bergericht.


V Banskej Štiavnici a jej okolí je ešte veľa štôlní a baní, ktoré by ste si mohli pozrieť. A ktovie, možnože teraz bližšie zemskému jadru (ktoré niektorí prezívajú peklo) bude teplejšie než vonku.


Tekvice

Ak ste na chate, tak to máte super – môžete si zohnať tekvicu (vyskúšajte Lidl) a vyrezať ju do akejkoľvek podoby. Ja si zvyknem kúpiť každý rok takú, akú zvládnem odniesť a potom jej dám tvár. Väčšinou sa dáva strašidelný úsmev a kruté oči, ale v posledných rokoch sa mi skôr páčia veselé tekvicové hlavy. Nikto sa ich nezľakne a všetci sa radi pozerajú ako svietia v záhrade 😊. Protinožci sú v umení vyrezávania tekvíc zatiaľ oveľa zbehlejší a tam už vytvárajú celé obrazy na hrubej oranžovej šupke – draky, stromy, Harryho Pottera (!!), kurzívou písané odkazy a všeličo iné.

Takže ako zábava pre dospelých aj deti je to skvelé 😊




Halloweenska párty

V Pražovni - irish pub/music club – si môžete s maskou na tvári užívať atmosféru obchodu so zmiešaným tovarom z 19. storočia. Počas monarchie sa tam ešte pražila káva a miešali zákazníci zo vzdialených kútov ríše, aby si kúpili koloniálny tovar z Orientu.

Dnes je to dvojpodlažný nočný klub, kde si môžete užiť poriadnu halloweensku tanečnú zábavu, či už si vyberiete útulné drevené boxy vedľa pôvodných okien obchodu na prízemí, alebo kožené sedačky na medziposchodí, z ktorých môžete sledovať virvar na parkete pod nimi.

Pravá mestská nočná zábava. Predpokladám, že určite tam stretnete zopár upírov. 😉




bottom of page