top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Najvýznamnejšie vianočné udalosti v Banskej Štiavnici

December je špeciálny mesiac a aj v Banskej Štiavnici sa dá stráviť zaujímavo. V prvom rade Štjavnycký vjanočný jarmok, ktorý sa každoročne koná v historickej budove Kamerhofu.


Všetky najvýznamnejšie vianočné udalosti v Banskej Štiavnici sa tohto roku odohrávajú v priamom susedstve Hotela Grand Matej, takže z jeho izieb na ne máte najbližšie :)


Štjavnycký vjanočný jarmok


Názov štiavnických vianočných trhov vznikol použitím štiavnického dialektu, pretože v Banskej Štiavnici, ktorá bola po stáročia osídlená silným zastúpením nemeckých obyvateľov Habsburgskej ríše, sa oddávna horovilo tvrdšie ako vo zvyšku slovenského územia.


Je to už 15. ročník vianočného jarmoku, ktorý organizuje Slovenské banské múzeum, čo návštevníkov týmto pozýva na nádvoria historického domu Kammerhofu, kde múzeum sídli a tiež prezrieť si jeho vzácnu expozíciu.


Návštevníci dvojdňových vianočných trhov sa môžu tešiť na pravú vianočnú atmosféru, varené víno a horúcu čokoládu, či vianočné oblátky ručnej výroby v stánkoch s tradičnými decembrovými pochúťkami. V ponuke stánkov zručných remeselníkov môžete zase objaviť ďalší vianočný darček pod stromček pre vašich blízkych.


Špeciálne odporúčanie- ochutnajte tradičný banskoštiavnický vianočný nápoj Krampampulu :)


Adresa: Kammerhofská 2, 969 01 Banská Štiavnica

Dátum: 07. december (piatok) 11:30 - 08. december (sobota) 19:00


Vianočné trhy v Spojári


Už druhý ročník vianočných trhov v obľúbenom Kafe Klube Spojár, rovno oproti Hotelu Grand Matej.


Nádherná zimná atmosféra umocnená tradičnými koledami a obľúbenými vianočnými hitmi vás uvíta vnútri, kde si môžete vyberať medzi všakovakými ručne vyrobenými unikátnymi predmetmi od miestnych umelcov.


Vianočné trhy v Kafe Klube Spojár sú ideálnym miestom na stretnutia prateľov, popíjanie vareného vína a ochutnávanie decembrových dobrôt.


Spojár vás pozýva užiť si s ním úžasné vianočné posedenie!


Adresa: KOCKA-CUBE, Kammerhofská 181/6, 96901 Banská Štiavnica

Dátum: Sobota 8. december 2018 o 11:00 – 18:00


Mikulášske popoludnie


Najkrajšia kaviareň v Banskej Štiavnici, Divná Pani, pozýva vás a najmä vaše malé deti na strávenie popoludnia s Mikulášom.


A toto nie je len tak obyčajné posedenie s Mikulášom na kávičke- je to v skutočnosti karnevalová párty :). Mikuláš privíta rodičov aj deti oblečené vo vianočných maskách, čo sa k nemu pripoja v jeho zimnom kráľovstve a na jeden deň zastanú svoje nové pracovné pozície ako anjelikovia, archanjeli, čertíci, vianočné vločky, snehuliaci, Yetiovia, Luskáčikovia, vianočné ozdoby, snehové kráľovné, perníkoví panáčikovia, Snehulienky, Marušky, škriatkovia pomocníci, permoníci (ktorí počas celého roka bývajú v podzemí Banskej Štiavnice ale na Vianoce a na Salamander vychádzajú von, aby pomohli s prípravami) a všakovakí ďalší obyvatelia zimného kráľovstva.


Pre deti to bude skvelý zažitok a pre dospelých- možno vám Mikuláš nechá tiež sladkosť, keď bude prechádzať okolo.


Mikuláš si ale musí pripraviť darčeky a preto vás kaviareň Divná Pani prosí, aby ste prihlásili vaše deti dopredu osobne alebo telefonicky (045 679 09 45) najneskôr do 3.12.2018. Počet detí je limitovaný, preto je potrebné zabezpečiť lístky dopredu.


Mikuláš sa na vás bude tešiť!


Adresa: Andreja Kmeťa 120/8, Banská Štiavnica

Dátum: 5. december 2018, 16:00


Mikuláš v Kultúrnom centre


Kto nezastihne Mikuláša v stredu na káve u Divnej Pani, nech si nezúfa. Mikuláš si v čarovnej Banskej Štiavnici zarezervoval ubytovanie - anjel aj čert zaryto mlčia, ale určite je to v Hoteli Grand Matej ;) - na dve noci a zostáva až do štvrtka :). Takže na Mikulášove meniny mu môžete prísť zablahoželať do Kultúrneho centra. Všetky deti na jeho zozname “tých dobrých” budú odmenené darčekmi. Aj keď ide o jeho meniny, Mikulášovi to nevadí.


Na jeho počesť kráľovské mesto Banská Štiavnica pripravilo veľkú kúzelnícku šou, mini disco, kde si určite budú s Mikulášom môcť zatancovať aj rodičia. Zlatým klincom programu bude rozsvietenie banskoštiavnickej vianočnej výzdoby.


Z Hotela Grand Matej budete mať k Mikulášovi veľmi blízko- Kultúrne centrum je hneď v susednom dome vedľa neho!


Mikuláš vás srdečne pozýva na svoju meninovú oslavu v Banskej Štiavnici!


Adresa: Kultúrne centrum, Kammerhofska 1, Banská Štiavnica

Dátum: 6. decembra 2018, 16:00


Štiavnicky pohyblivý Betlehem


Najväčší pohybový Betlehem na Slovensku sa nachádza práve nad mestskou radnicou v Banskej Štiavnici. Zaberá celú jednu miestnosť na prízemí historického domu.


Zaujímavosťou vianočnej scénky s Ježiškom v jasličkách, ktorému sa klaňajú Traja králi a prinášajú mu narodeninové darčeky, je to, že maštaľ je umiestnená priamo do vyrezávaného mesta Banská Štiavnica. Po drevených uliciach sa pohybujú známi štiavnickí historickí dejatelia a zdravia ich baníci v uniformách. Môžete si pozrieť miniatúry štiavnických historických monumentov ako súčasť tohto výnimočného Betlehemu.


Súčasťou banskoštiavnického Betlehemu je aj obchod s drevenými remeselnými výrobkami a vianočnými ozdobami.


Pred Štedrým večerom to stojí za návštevu!



Arch-Anjelske Vianoce


Ďalšie vianočné trhy v Banskej Štiavnici sa uskutočnia v caffebare, ktorý prevádzkuje dôležitá nebeská šarža Archanjel.


Z dôvodov ochrany údajov, tie európske smernice, viete, neuvádzame konkrétne ktorý Archanjel to je. Do uzávierky tohto blogu sme totiž nezískali jeho povolenie na uvedenie osobných údajov, pretože nebeská pošta- prevádzkovaná formou motlitby- je preťažená požiadavkami na anjelov ako asistentov pre Mikuláša do rôznych krajín (sme si istý, že Peklo je v tieto dni na tom podobne. Ale dopredu upozorňujeme, že vaše požiadavky tam musia formálne obsahovať mnoho nadávok, inak poštu nečítajú).


Zodpovedným za rozdeľovanie anjelikov do miest a dedín na celom svete sú práve archanjeli, takže vidíte, ako sú preťažení a preto tento archanjel nemal čas vyjadriť sa k prípadnému zverejneniu svojich údajov.

No dobrou správou je, že najväčším konkurentom Slovenska v požiadavkách na anjelov je 6. decembra Belgicko. A u nás je modlenie stále populárnejšie než tam, takže si viete domyslieť, kto každoročne vyhráva v získávaní anjelov :).


Takže Archanjel (identita je tajomstvom) vás pozýva na jeho vianočné trhy do caffebaru, ktorý sa rozhodol otvoriť práve v Banskej Štiavnici.


Urobte si radosť, ochutnajte vianočné dobroty a nakúpte darčeky od lokálnych majstrov!

Archanjel si s vami rád pripije na blížiace sa najčarovnejšie sviatky roku.


Adresa: Radničné Námestie 13, Banská Štiavnica

Dátum: 12. december 2018, 10:00-18:00

bottom of page