top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Leto prichádza..


Najrušnejšia sezóna Banskej Štiavnice sa už dávno začala. Aj dnes, vo štvrtok ráno, keď som išla do potravín nakúpiť ingrediencie na marhuľový koláč, to bolo poznať. Napriek oblakom, ktoré zvestujú letnú búrku, ľudia už sedeli pod slnečníkmi na trotuári, popíjali rannú kávu, dávali pozor na svoje nezbedné deti alebo preberali najnovšie obchodné záležitosti.


Hoteloví hostia raňajkovali a pozorovali prebúdzajúce sa mesto cez veľké výkladové sklá v štýle devätnásteho storočia.


Kuchár Igor Reštaurácie Matej sa pripravoval na rušný deň. A oproti pracujúci robotníci upratovali mini nádvorie pred kostolom Nanebovzatia Panny Márie a zdravili žiakov Katolíckeho gymnázia, ktorí vychádzali z rannej omše.


Rada si všímam značky áut, ktoré prechádzajú centrom, aby som vedela odkiaľ sú naši návštevníci. Dnes ráno to bola nitrianska značka medzi kopou štiavničanov, ale inokedy-hlavne cez víkendy, nie je nezvyk vidieť české, rakúske a samozrejme, bratislavské značky. Pravda, aj v českých a rakúskych autách väčšinou sedia Slováci, ale aj tak ma to poteší. Cezpoľní prinášajú ekonomickú aktivitu a zvyšujú úroveň bohatstva Banskej Štiavnice. Keď to takto pôjde ďalej, napadlo mi, že štiavnická značka o chvíľu bude naozaj známa.


Občas vidno nemecké a francúzske značky, raz som videla holandskú a britskú (aj s opačne umiestneným volantom). V týchto autách naozaj sedeli naši cudzojazyčný európski spoluobčania.

Trochu otravné bolo, keď som sa snažila uspať jednomesačnú neter a pred naším domom sa zjavila bujará skupina Francúzov, ktorí tam začali niečo skandovať. Boli to zrejme hostia na svadbe, ktorá sa konala v Hoteli Grand Matej. Napadlo mi, čo by spravili, keby som otvorila okno a začala na nich vybľakovať po francúzsky: “C’est quoi ça?! Taisez vous! Il y a un bébé ici!”


No čo už, takto to v cetrách miest chodí.


A potom tie ohňostroje...naozaj tu máme ohňostroje v lete čoraz častejšie :)

Takže všetko je, ako má v čoraz rušnejšom letovisku byť. :)

bottom of page