top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Knižná Banská Štiavnica

Poznáte tie dni, keď na okno búši hypnotický dážď. Keď sa nikomu nechce ísť von alebo jednoducho nemá dáždnik. Na také dni sa treba dopredu pripraviť. Najmä ak sa nachádzate v zahmlenom pohorí, plnom opustených baní, kde sa učupila Banská Štiavnica.


Ak ste sa sem dostali a zastihol vás tento prenádherný čas, mrzutý dážď (už sa mi to takmer rýmuje!), máte pár možností, ako si zabezpečíte únik z reality. Áno, máme netflix- ale...čo ak vám nepôjde internet? Strašidelná predstava. Našťastie tu máme tradičné banskoštiavnické aj celosvetové riešenia :D


Presne.


Knihy.


Jupí!!


Takže najprv k tým tradičnejším: Navštívite kníhkupectvo pani Drbohlavovej, ktoré sa momentálne skrýva pod lešením, ale má najnovší výber slovenských vydavateľských domov a pani Drbohlavová vám aj poradí. A hneď vedľa prebehnete do kaviarne/bistra (nie som si istá čo to vlastne je) Buddy´s a dáte si nejakú horúcu čokoládu alebo pivo alebo sendvič. Upozorňujem však, že je to skôr na státie (aj keď je to úžasné miesto!) a museli by ste tam buď zostať v príjemne nedostatočnej vzdialenosti od baristu alebo utekať v lejaku domov. Do hôr.


Ďalšia klasická možnosť je Mestská Knižnica, ktorá sa nachádza priamo na Trojičnom námestí, kde vám dvojica tichých dám umožní prechádzať mierne zaprášenými regálmi v úsilí požičať si niečo zábavné, klasické, vážne, múdre, analytické, poučné, banícke, staré ale aj nie až tak staré ;)Ale potom treba samozrejme vzácne diela mesta Banská Štiavnica týmto tichým dámam vrátiť. Ak nie, nájdu si vás. A viete, že ak dôjde...k nehode...sú to vždy tí tichí ľudia.

Takže pozor na to ;)


Treťou možnosťou je vôjsť do najkrajšej miestnosti na Slovensku, kde si môžete za peniaze zadovážiť knihy. Závisí od toho koľko máte, ale niektoré zväzky na tomto čarovnom mieste dosahujú závratné hodnoty tísícok eur.

Nežartujem.

A zdôrazňujem, že po jednom.

Ale samozrejme, nájdu sa aj prijateľnejšie sumy na poklady civilizácie, ktoré majiteľ s radosťou posúva ďalším fajnšmekerským zákazníkom. A možno vám už došlo, že toto miesto sa nachádza tiež na námestí sv. Trojice.


Ide o titulovaný najkrajší a najlepší antikvariát nášho mladého štátu s tisícročnou históriou, Antikvariátik! Mal aj vlastný stan na Bibliotéke a naozaj bolo na čo pozerať. Nuž, zážitok v Banskej Štiavnici sa ničomu aj tak nevyrovná. Takže tam si určite dačo zoženiete, či už v slovenčine, češtine, nemčite alebo kde tu aj vo francúžštine či angličtine.



A teraz k tým netradičným možnostiam: Rovno oproti Antikvariátiku na našom čoraz populárnejšom Námestí sv. Trojice (potom ako mesto konečne zakázalo parkovanie) je umiestnený zrejme najkrajší bar a jediný RUINbar na Slovensku. A tento RUINbar má veľmi dobré vzťahy s Antikvariátikom, čo sa prejavilo tým, že Antikvariátik zapožičal RUINbaru knihy, ktoré má rozložené na niektorých stoloch. Aspoň myslím, že je to tak...možno ich kúpili? Ak by naopak došlo k nedovolenej výpožičke, čo mi napadlo, lebo mám bujnú fantáziu, tak by si to majiteľ Antikvariátiku hádam za celé tie mesiace, čo sídlia oproti sebe všimol... Ehm, takže, môžete sa skryť pred dažďom v ruine, do ktorej takmer nezateká a k dobrej knihe preverenej stáročiami dotlačí a reprintov si dať kvalitnú pálivú whiskey. Chápte, nemôžete si dať obyčajnú kávu - ak máte v rukách náhodou Hemingwaya, musíte si zachovať štýl. Najmä ak sedíte v skutočnej RUINe.


Posledná z najlepších možností, nemenej netradičná je zájsť do - opäť otitulovanej - najkrajšej kaviarne na Slovensku- Divnej pani. Celé je to tam zaknihované. Knihy na policiach hlásajúce marxizmus a leninizmus vás privítajú (alebo vystrašia?) už v honosnej chodbe vedúcej k dverám kaviarne. Majiteľ by zrejme nič nemal proti tomu, ak by ste si ich zobrali ku káve či štyridsiatim druhom horúcej čokolády, ktoré ponúkajú. Jediní, kto by namietali, by zrejme boli slušní moderní inteligentní ľudia, ak by vás prichytili so záujmom čítať ich spráchnivené pasáže. Ak by ste sa však tvárili dostatočne znechutene, vystrašene, doplnili to histerickým smiechom a rituálnym podpálením (samozrejme mimo priestorov našej najkrajšej kaviarne a v bezpečí, s mestským povolením) určite by vám darovali tortu (jednu z asi desiatich druhov, ktoré majú vo výklade) na účet podniku.


Späť k tým ďalším knihám, ktoré nikdy nespôsobili sfanatizovanie spoločnosti (Harryho Pottera nemajú), čo môžeme nájsť a čítať si pri všakovakých pochúťkach v Divnej pani- knihy lemujú aj strop najväčšej a najvyššej miestnosti vnútri, takže na tie by ste si museli požičať rebrík. Na konci sú však dostupnejšie v krásnych látkových väzbách v bielych vyrezávaných knižniciach a úplne v rohu je "zašíváreň", malá miestnosť bez dverí, do ktorej sa zmestila len pohovka a konferenčný stolík, ktorá je na dvoch stenách vystavaná knihami. Sú staré, už nevydávané, zaujímavé, obskúrne a voľné na čítanie. A to miesto je takmer vždy niekým obsadené, takže budete sa musieť spoľahnúť na šťastie, ak sa tam chcete zašiť.


Kaviareň Divná pani je zrejme najpohodlnejší "brloh" kam môžete zaliezť pred nečasom. Majú viac pohoviek ako stoličiek, kopu literatúry a ich jedálny a nápojový lístok má veľkosť stredne hrubej knihy.


Takže vybavené- Hurá dážď! A knihy!



bottom of page