top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Jeseň v Banskej Štiavnici

Čas jesene je ideálny na predĺžený víkend v historickom meste. Ulice nie sú preplnené hlučnými turistami a miesto v kaviarni si už dokážete nájsť oveľa ľahšie. V septembri a októbri sa ešte dá sedieť na terasách s nasadenými slnečnými okuliarmi.

V novembri, ak prituhne, môžete zapadnúť do reštaurácií alebo vinární, aby ste si vychutnali víno z pod vulkánu, pochádzajúce z miestnych viníc.


Tu je desať vecí, ktoré sa oplatí zažiť v Banskej Štiavnici na jeseň:


Turistika


V kaldere vyhasnutého stratovulkánu sa dá nachodiť kilometre po lesných turistických chodníkoch. Rovnako prejazdiť ich na horských bicykloch. V Hoteli Grand Matej si môžete požičať E-bajky a poriadne si to užiť. Historická Banská Štiavnica je obkolesená chránenými Štiavnickými vrchmi, kde sa hneď precvičia vaše svaly a kde sa nadýchate čistého čerstvého vzduchu.

Cez množstvo zaujímavých chodníkov sa môžete dostať priamo k rôznym tajchom. Ale okúpať sa v nich už neodporúčam. Ak sa na to ale odhodláte, nezabudnite zavesiť fotku na hotelovú facebookovú stránku! :)

Najbližšie z historického centra sú tajchy Klinger a Vodárenská. Ďalšou lákavou turistickou destináciou je najvyšší vrch Sitno, kde nájdete aj ruiny starého sitnianskeho hradu.

Na cestu si nabaľte chutné sendviče, termosku čaju a jablko a môžete ísť! Nič neprekoná ten úžasný pocit, keď dorazíte k cieľu cesty a môžete si rozbaliť svoje jedlo na vlnenej utierke a jesť ho s výhľadom na nádhernú štiavnickú prírodu a historické mesto usadené v doline medzi Štiavnickými vrchmi. :)

Hotel Grand Matej vám poskytne mapy a všetky informácie, ktoré budete potrebovať.


Múzeá

V Banskej Štiavnici je veľa múzeí a ja vám predstavím tie najvhodnejšie na čas jesene:


Banské múzeum v prírode

Posledné slnečné mesiace treba využiť na návštevu tohto múzea v prírode :). Má najobsiahlejšiu a najstaršiu (!!) banícku expozíciu na celom Slovensku. Rovno do štiavnickeho podzemia sa dostanete cez rôzne vlhké a temné tunely - bane, kde budete potrebovať baterku. Všetko aj s ochrannou prilbou vam samozrejme daju v múzeu.

Okrem vnútornej expozície a baní má múzeum aj voľne prístupnú geologickú expozíciu, ktorú si môžete pozrieť v jeho vonkajšom areáli.


Starý a Nový Zámok

Obidva zámky majú pekné muzeálne expozície. V tom starom je krásny romantický hradný areál, môžete sa prejsť po hradbách a vystúpiť do Zvonovej veže, z ktorej je nádherný výhľad a kde je zaujímavá výstava historických hodín.

Odporúčam pozrieť si Rytiersku sálu a expozíciu streleckých terčov a historických zbraní.

Na Novom zámku je zase expozícia protitureckých bojov - mesto Turkom nikdy nepodľahlo a malo výstražný systém vartoviek, ktoré pred nepriateľmi varovali v štýle Pána Prsteňov!

Pána Prsteňov síce nič neprebije, ale výhľad z horného poschodia zámku na celú Banskú Štiavnicu, keď sú stromy obsypané listami všakovakých farieb je úžasný.


Bergericht

Jeseň je posledné ročné obdobie, kedy je dobrý nápad pozrieť si ešte expozíciu minerálov. Teda, ak vo vás trblietavé kamene neevokujú podobný pocit chladu ako vo mne, tak si ju kľudne užijete aj v zime. :)

Po prezretí výstavných exponátov sa za svoj intelektuálny počin odmeňte koláčikom a šálkou dobrej kávy v jednej z útulných štiavnických kaviarní.

Hotel Grand Matej vám poskytne inštrukcie, ako sa k daným múzeám dostať, prípadne informácie o nových limitovaných expozíciách, ktoré sa budú v týchto štiavnických múzeách konať.

Link:


Jazda na koni


Iba 5 minút autom alebo taxíkom z centra Banskej Štiavnice sa nachádza Ranč Nová Nádej, kde si môžete požičať vlastného koňa a previesť sa na ňom po okolitých lúkach a hájoch. Na teplý jesenný deň je táto aktivita ako stvorená.

Môžete ísť v skupine alebo samostatne so sprievodcom. Najskôr sa treba dohodnúť, ale zaručujem príjemný zážitok. Najmä, ak ho zakončíte v miestnej reštaurácii, či už priamo na ranči alebo v dedinke Svätý Anton, kde sa ranč nachádza.

Personál Hotela Grand Matej vám zarezervuje vašu jazdu na koni a podá vám o nej ďalšie potrebné informácie na vyžiadanie.


Kaštieľ Svätý Anton


Iba pár minút autom či taxíkom z centra Banskej Štiavnice sa dostanete do najväčšej budovy v dedine Svätý Anton, do kaštieľa, ktorý nesie rovnaké meno.

Je to krásne múzeum, v ktorom môžete vidieť presne ako aristokratické rodiny Koháryovci a Coburgovci žili vo svojich vtedajších obývačkách.

Ja osobne som tak krásne zariadené historické miestnosti na Slovensku ešte nevidela. Okrem šľachtických izieb je tu aj poľovnícka expozícia. V kaštieli Svätý Anton sa každoročne poriada tradičný hon na líšku a expozícia odráža túto tradíciu.

Okrem toho je súčasťou kaštieľa aj prírodný park ideálny na jesennú prechádzku.

Hotel Grand Matej vám pomôže so zabezpečovaním cesty a vstupeniek, ak to budete potrebovať.


Banka Lásky


Nostalgická jeseň je ten najlepší čas ísť so svojou láskou niekam na predĺžený víkend. A pre skutočnú romantiku netreba ísť ďaleko! Je to neuveriteľné, ale v Banskej Štiavnici sa nachádza nová unikátna interaktívna atrakcia, akej na celom svete nie je obdoby!

Poznáte príbeh básnika Sládkoviča a jeho lásky Maríny, ktorá sa musela vydať za iného. Tento skutočný príbeh sa odohral práve v Banskej Štiavnici a práve v dome, kde sa zamilovaní spoznali, otvorili novú interaktívnu atrakciu, aby ľuďom z celého sveta (skutočne, sprievodné materiály sú aj v mandarínčine) priblížili ich lásku. Takto vznikla Marina, krásne básnické dielo, ktore je najdlhšou ľúbostnou básňou na svete. Je zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov.

Útržky milostného príbehu Maríny a Sládkoviča vám v digitálnej podobe predostrú najlepší slovenskí heci. *Spoiler alert* majú tam hovoriace obrazy.

Medzi najobľúbenejšie atrakcie v Banke lásky patrí Láskomer, či zaľúbená pošta.

Radím vám prísť skôr ako sa o tomto dozvedia Japonci, pretože potom si rad na vstupenky možno nevystojíte :)


Cyklotúry

V záujme uskutočnenia začiatku vašej veľkej saganovskej kariéry priamo v Štiavnických vrchoch nad vaším ubytovaním si v Hoteli Grand Matej si môžete požičať bicykle.

Hotel vám zaručuje, že sa slávnemu Saganovi dokážete vyrovnať, pretože vám ponúka nie len tak hocijaké bicykle, ale bicykle elektrické!

Pôjdete určite na istotu. :)

Na jeseň sa počasie ešte dá využiť na rýchle preprázdenie štiavnických hôr a tajchov, alebo historického centra Banskej Štiavnice. Na elektrickom bicykli sa rapídne dostanete zo Starého zámku na ten Nový, z kaviarne na promenáde (ktorá je lokálne známa pod francuzskym slovom “trottoir”, vyslovuje sa ako “trotuár”) na Kalváriu alebo aj do odľahlejších reštaurácií umiestnených pri vzdialených tajchoch.


Kalvária


Kalváriu, barokovú stavbu krásne zreštaurovali, pri príležitosti čoho sa konalo aj jej slávnostné otvorenie začiatkom októbra. V informačnom centre, ktoré je učupené pod kopcom, kde sa stavba týči, si môžete odložiť svoj dopravný prostriedok, či už je to bicykel alebo kolobežka a informovať sa o histórii a rôznych kaplnkách.

Cestou k štiavnickej kalvárii musíte prekonať kopcovité lúky, čo vám poskytne ďalšiu túru, ak ešte budete mať energiu. Pri každej kaplnke si môžete urobiť kultúrne prestávky, kým budete obdivovať biblické výjavy a lapať dych. Aktivita na jesenný deň ako stvorená (*smiech*).

Na recepcii Hotela Grand Matej vám poskytnú všetky informácie, ktoré budete potrebovať a tiež presné inštrukcie, ako sa na štiavnickú Kalváriu dostať.


Ochutnávka vín


Priamo v historickom centre Banskej Štiavnice môžete navštíviť Vínocentrum. Jeseň je ideálnym ročným obdobím na degustovanie vín. V lete je na postupné napájanie sa rôznymi druhmi vína trochu priteplo a hrozí, že si celú degustáciu ani vaše aktivity, ktoré ste možno páchali počas nej, nebudete pamätať. Chladnejšia jeseň je teda ideálnym obdobím, keď si okrom tých pohárov vína budete chcieť dať aj nejakú tuhú stravu - ako syr, klobásky, olivy, atď - ktorá vám zabráni úplne sa, tak povediac, zabudnúť ;) . Regionálne a velmi kvalitne vina tiez nájdete v reštaurácii Matej, kde si ich môžete dat k chutnými obedu, alebo večeri.

Jeseň, obdobie zberu hrozna, obdobie vín!

A ak je to víno ešte k tomu vulkanické, na aké sa špecializuje štiavnicke vínocentrum, tak je môže byť ešte lepšie.

Hotel Grand Matej vám poskytne všetky informácie, ktoré budete potrebovať, aby ste prežili príjemný večer (alebo poobedie, nebránime sa ani keby to bolo ráno - je to predsa vaša vec *smiech haha*).

Link:


Opekanie v prírode

V okolí Banskej Štiavnice, dokonca priamo v jej centre sa dá zorganizovať opekanie. Pri Starom zámku zreštaurovali altánok, ktorý má aj vlastné ohnisko určené na podobné aktivity - ale budete musieť rátať s tým, že si treba priniesť vlastné drevo.

Vždy som si myslela, že opekačku si človek najviac užije práve na jeseň, keď sa oblečie do teplého vlneného svetra, opečie si svoj kus mäsa, dá si pálenku alebo v mojom prípade víno, zasmeje sa s priateľmi a potom si ako dezert napichne na papek marschmallow.

Je to príjemné jesenné potešenie.

Opekanie a grilovanie sa dá zabezpečiť priamo na terase Hotela Grand Matej, kde budete mať výhľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Môžete sa rozhodnúť opekať si samostatne alebo s asistenciou nášho najlepšieho kuchára, Igora :).

Personál Hotela Grand Matej vám vyjde v ústrety a poskytne vám všetky potrebné informácie o tom, kde inde v prírode sa dá opekať bez problémov so zákonom (veľká časť Štiavnických vrchov je našťastie chránená oblasť) a pripraví vám aj košík s jedlom na vašu opekačku.


Masáž


Ak si chcete ešte viac spríjemniť pobyt v Banskej Štiavnici alebo ešte zlepšiť senzuálny zážitok z vášho štiavnického get -away víkendu, odporúčam objednať si masáž.

Keď sa vaše svaly unavené sedením za počítačom a stuhnuté neustálym vypätím, konečne uvoľnia, môžete si v hotelovej loby dať drink. Najlepšie rovno Manhattan a potom začať premýšľať nad spätosťou s prírodou a fyzickým relaxom, ktorý zažijete pri prechádzkach po Štiavnických vrchoch a po pokojnom historickom centre Banskej Štiavnice.

Termín so špecializovanou masážnou terapeutkou Hotela Grand Matej je potrebné si objednať zároveň s rezerváciou vášho pobytu. Potom bude všetko podľa vašich predstáv.


Bonus na záver- Kačacie hody

Jeseň je obdobím jedenia kačiek, je to proste tak a vy by ste mali túto tradíciu tiež dodržiavať :)

V najlepšej štiavnickej reštaurácii Matej si objednajte svoju porciu kačky, lokší a kapusty a užite si s pôžitkom čas padania lístia. Môžete si sadnúť na terasu a užívať si posledné tohtoročné teplé slnko a výhľad na pôvodnú románsku baziliku, ktorá nabrala posledne klasicistický ráz (Kostol Nanebovzatia Panny Márie) alebo sa môžete posadiť do vnútra ku krbu, v ktorom už od septembra každý deň horí oheň.

Dajte si ku kačacím hodom fľašu dobrého červeného vína a budete mať jeseň ako sa patrí.

Príjemné zbieranie gaštanov!

(To môžete skutočne zrealizovať v štiavnickej Botanickej záhrade, rastie nám tu veľa gaštanových stromov :))

bottom of page