top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Decembrová Christmas story

V Bratislave sa začali vianočné trhy. A prečo tu spomínam Bratislavu, keď je to blog o Banskej Štiavnici? Lebo tie naše sa ešte nezačali, a keď sa začnú, potrvajú iba jeden víkend. Viem, šokujúce! Keď som to povedala kamarátke, bola tiež v šoku. Ale ona je z Nitry, takže to je trochu iné... Zatiaľ máme teda iba jeden víkend na to, aby sme si užili špeciálny Štjavnycký vjanočný jarmok 13.-14. decembra 2019.


Jeho gramaticky odpudivý ;) názov pochádza zo štiavnického dialektu (prízvuku? nárečia?), ktorý je tvrdý a veľmi nemecký. Od objavenia zlatej žily pod mestom sa sem na kráľovskú žiadosť sťahovali nemeckí ťažiari a banskí lordi, aby poklady sitnianskeho podzemia mohli byť čo najodbornejšie vyťažené. Títo technickí odborníci sa tu na celé storočia usadili, zmenili sa na Slovákov, a ich reč sa vplietla do našej. A máme tu Štjavnycký vjanočný jarmok.


Na víkendovom vianočnom trhu, ktorý sa uskutoční na nádvorí Kammerhoffu (banské múzeum oproti hotelu Grand Matej), sa bude okrem iného liať čarovné olovo a pred vašimi očami odlievať vianočné oblátky do originálnych foriem. Môžete si kúpiť krásne remeselné výrobky, vianočné pochúťky a ochutnať tradičný punč či varené víno alebo horúcu čokoládu.


Môj tip je dať si tradičnú štiavnickú "krampampulu". Je to horúci alkoholický nápoj podobný punču. Úprimne, nie som si istá, čo v tom je, ale..je to dobré. A nikto ešte nezomrel!

V minulosti ho obľubovali baníci a v súčasnosti ho pijú aj ostatní štiavničania, ktorí medzitým prijali iné profesie.

Ale musím vás upozorniť, že to pijete na vlastnú zodpovednosť... občas sa niekomu podarí na pár sekúnd zapáliť hladinu drinku, tak silné to je.


Súčasťou Štjavnického vjanočného jarmoku býva aj známe betlehemské predstavenie v podaní ochotníckeho divadla, koledníci, a rozprávači baníckych vtipov. Takže, užite si to! A odporúčam, nakúpte si za vrece tých vianočných oblátok- sú najlepšie v celom kraji!


Alebo. Radšej nie. Nič nekupujte- zostane viac mne ;)





bottom of page