top of page
  • Writer's pictureHana Kaníková

Ako stráviť Halloween v Banskej Štiavnici

Updated: Oct 29, 2018


Keď na Slovensku oslavujeme Dušičky, alebo Sviatok všetkých svätých, vo veľkej časti sveta je čoraz populárnejší Halloween, ktorý pripadá na 31. októbra.

V tomto blogu sa chcem venovať teda tomu, ako využiť voľné dni okolo sviatku Dušičiek, potom ako zapálime sviečku na hrobe našich zosnulých.


Začnime najprv stručným významom sviatku, aby sme vedeli, čo to teda ten Halloween je okrem tekvíc a strašidiel.


Pôvod halloweenskych tradícií je v starobylých keltských oslavách žatvy, najmä v starodávnom festivale nazývanom “Samhain”. Územie Slovenska obývali Kelti tiež, takže môžme veriť, že aj tu sa sviatok Samhain pred tisícročiami oslavoval.


Slovo “Samhain” v preklade znamená “prvý deň zimy”, značil koniec obdobia žatvy a začiatku obdobia zimy, temnejšej časti roka. Hľadelo sa naň ako na čas, keď sa hranica medzi týmto svetom a svetom iným stečila. Znamenalo to, že duše a víly mohli ľahšie preniknúť do nášho sveta a viac ho ovplyvniť. Dávni predkovia verili, že si tieto duše a víly treba uctiť, aby sa im v čase zimy darilo a preto nechávali časti zožatej úrody, jedla a pitia vonku pred domom, aby sa víly mohli pohostiť.


Duše mŕtvych v tom čase vraj navštevovali svoje domy hľadajúc pohostinosť. Domáci im pripravovali miesto pri stole alebo pri ohni, aby ich privítali. Verilo sa, že mŕtvi sa vracajú do sveta živých na túto jedinú noc a musia byť uctení. Zapaľovali sa im sviečky a ponúkla sa modlitba za ich duše.

Potom sa začala večera, zábava a hry.


Ako teda taká zábava, jedlo a hry vyzerá v Banskej Štiavnici? Tu je to :)



Menhir


Koncom leta sa nadšencom podarilo postaviť obrovskú stavbu, ktorej architektúra je prevzatá priamo zo starobylých keltských nákresov posvätných miest :). Bezpochyby sa pomedzi také obrie kamene kedysi prechádzali druidi.


Tento Menhir je slovenským unikátom a je to perfektné miesto na návštevu počas dlhých prázdninových dní. Môžete si spraviť príjemnú turistickú prechádzku na vrchol kopca, kde je kolos postavený a načerpať mystickú atmosféru a prekrásny výhľad do okolia, keď sa tam dostanete.


Tu je link na článok, ktorý o slovenskom Menhire vyšiel v novinách:

Obrázok bol prevzatý z tohto blogu:

Ak vám vyjde počasie, stojí to za to :)



Starý Zámok


Starý zámok ponúka halloweenskym návštevníkom perfektnú strašidelnú a mŕtvu atmosféru pravého hradu. Pôvodne to bol mníšsky kláštor, ktorý až kvôli tureckým útokom prestavali na obranný hrad a preto má vo svojich útrobách strašidelnú kostnicu pozostávajúcu z kostí všetkých dovtedajších prelátov a hradných pánov.


Okrem toho je tu expozícia Himmelreich - žalár a mučiareň, kde sa dajú vidieť nástroje, ktorými skutočne mučili úbohých nešťastníkov tých neosvietených dôb.


V Lapidáriu si zase môžete prezrieť staré náhrobníky mŕtvych štiavničanov a najmä unikátnu liatinovú náhrobnú dosku až z roku 1598 - očakáva sa, že v čase sviatku všetkých duší ju jej majiteľ navštívi ;)



Antikvariátik


Na Trojičnom Námestí sa nachádza antikvariát plný starých a zatuchnutých kníh. Mnoho z nich bolo vytlačených pred niekoľkými storočiami. Skutočne. A človek si ich tu môže kúpiť. V niektorých prípadoch, iba ak má doma truhlicu plnú zlata ;).


Sú tu vydania nemeckých aj maďarských a občas aj francúzskych starobylých diel. Dajú sa tu nájsť knihy vydané z čias zľovolného Slovenského štátu a rovnako z čias strašidelnej komunistickej totality.


Môžete si prezrieť staré mapy a nákresy a prehrabávať sa zväzkami, na ktorých ešte cítiť pach zabudnutých dôb.


Na návštevu počas sviatku mŕtvych veľmi odporúčané. Takmer všetci autori dostupných kníh už zomreli.



Strašidelný dom, sv. Anton

V neďalekej dedine , nachádzajúcej sa päť minút od Štiavnice, Svätý Anton (pomenovanej po mŕtvom svätom mníchovi), sa nachádza opustený dom, v ktorom straší. Nikto sa tam z týchto dôvodov nechce nasťahovať a ktorýkoľvek miestny obyvateľ vám ukáže, kde sa dom nachádza.


Očakáva sa, že duchárska aktivita počas halloweenskej noci dosiahne maximálnu možnú výšku. Obyvatelia sa pripravujú na noc plnú strachu, zaťahujú závesy a okolo svojich domov si kreslia soľné kruhy a vysväcujú ich svätenou vodou, aby sa návštevníci z “druhej strany” nerozhodli navštíviť náhodou aj ich obydlie.


Fotka z dôvodov poltergeisterovskej aktivity nie je k dispozícii. Všetky zábery domu sú z nejakého dôvodu vždy nevyvolateľné na obrazovke.



Kostoly


Kde inde hľadať mŕtvych a prítomnosť Ducha, ako v kostole?


V kostoloch dýcha história ešte živým hipnotizujúcim spevom veriacich, ktorí stále spievajú staré nemenné piesne, rovnaké, aké spievali ich dávno mŕtvi predkovia, ktorí žili v Banskej Štiavnici pred stáročiami. (Pravda, už nie po nemecky alebo po maďarsky, ale po slovensky, čo bol v podstate jazyk používaný na našom území z ešte dávnejších dôb, ktorý bol v 19. storočí znovu obrodený).


V každom kostole môžete obdivovať barokové alebo gotické zdobenie a hrobky mŕtvych biskupov alebo šľachticov, ktorí boli vďaka svôjmu postaveniu pochovaní priamo v posvätnej konštrukcii kostolov.


Odporúčame navštíviť: Kostol Nanebovzatia Panny Márie (nanebovzatie prebehlo, kým mala Panna Mária ešte stále svoje ľudské telo, takže je dôvod sa domnievať, že v nebi ešte stále prežíva neuveriteľnú fyzickú božskosť...neviem si to dobre predstaviť, ale je to rozhodne zaujímavé)


  • Kostol sv. Kataríny

  • Kostol Panny Márie Snežnej- je v ňom aj smútočný dom

  • Evanjelický Kostol



Podzemné štôlne


Podzemie mesta je popretkávané chodbami, kde baníci kopali drahé rudy. Mnohí sa v nich stratili a nikdy sa nevrátili. Bane boli veľakrát zavalené a vytopené, kým ich moderné systémy vtedajšieho 16. storočia znovu nevypumpovali a neobnovili ťažbu.


Podzemné chodby sú otvorené pre verejnosť a dá sa zažiť strašidelná atmosféra čoraz hlbšieho postupu do podzemia, medzi chladné skaly, vlhkosť a do temnoty.


Najdlhšia štôlňa Glanzernerg prechádza priamo pod Hotelom Grand Matej, ktorého návštevníci môžu vedieť, že priamo pod ich posteľami zíva temná chladná prázdnota. Všetci dúfame, že nikdy nepríde k zemetraseniu.


Návšteva hrôzyplných podzemných chodieb je veľmi vhodná na sviatok duší. Ktovie na akých démonov účastníci exkurzie narazia. :)


Odporúčame vhodne sa obliecť- veľmi teplo. (Niektorí totiž vravia, že v pekle vládne skôr smrteľná zima.



Cintoríny


Návšteva hrobov na Dušičky je krásny zážitok.


Na Sviatok Duší prídu ľudia zapáliť sviečky na hroby všetkých svojich blízkych a prechádzka pomedzi rozsvietené náhrobky je okrem duchovného zážitku aj estetickým potešením.


V Banskej Štiavnici má hroby mnoho historických osobností, ktoré by sa bezpochyby potešili ďalšej sviečke od tých, čo na nich pamätajú.


Najznámejším je hrob Márie Pischlovej, veľkej tragickej lásky Andreja Sládkoviča, ktorá zomrela ako manželka iného muža. Avšak najdlhšia ľúbostná báseň sveta Marína, je venovaná práve jej.


Medzi inými známymi osobnosťami, ktorých pozostatky môžete hľadať v labirinte náhrobkov je Andrej Kmeť (človek, ktorý objavil na Slovensku kosti mamuta) a Jozef Horák (spisovateľ, ktorý vydal napr. knihu Smrť kráča k Zlatému mestu).


Konkrétne podujatie, ktoré tohto roku môžete využiť - Dušičky z Nového Zámku: Skvelý výhľad na osvetlené cintoríny a sprievod po hroboch štiavnických dejateľov. Tu je link:https://www.muzeumbs.sk/article/sk/dusicky-z-noveho-zamku-3-november-2018-novy-zamok


Odporúčame návštevu Židovského cintorína, ktorý bol nacistami zničený, ale pred pár rokmi rekonštruovaný. Je prístupný cez obradnú márnicu postavenú v maurskom štýle Ciduk hadin.

Záujem o návštevu treba ohlásiť na tel. čísle 0905 752 871



Stará Nemocnica


Návšteva Starej Nemocnice je, myslím, strašidelná sama o sebe.


Budova sa už ako nemocnica nepoužíva a prehliadka zrejme nie je možná, ak si budovu nemocnice nechcete kúpiť.


Ale je zaslúžene na našom zozname halloweenskych vecí v meste.

Je to nemocnica.



Čajovňa


Po chladivej prechádzke by ste sa mohli zohriať v Čajovni na Klopačke.


Nechajte sa ohúriť obrovským výberom čajov, z ktorých niektoré majú všakovaké podozrivé účinky.


Či už zdravotného, alebo mierne omamného charakteru. Je to pravé miesto na vychutnanie si čarovného nápoja/ čaju.


Omané výpary z vodnej fajky môžete ignorovať (odsadnúť si ďalej) alebo vychutnávať. Výber je na vás.


K dispozícií je aj malý obchodík s rôznymi čajmi, vónnymi tyčinkami a oveľa zaujímavejšími čarodejnými amuletmi, ktoré sa vám iste budú v tento čas náramne hodiť :).


Čajovňa je asi 5-10 minút chôdze od najpopulárnejších cintorínov.



Kaviarne


Kaviareň Divná Pani (označovaná za najkrajšiu na Slovensku) a Gavalier sú známe špecifickým dekórom, ktorý poteší každú halloweensku dušu. V jednej to vyzerá ako by ste otvorili truhlicu plnú straožitných pokladov a v druhej sa na vás dívajú rôzne sošky prasiatok (je to veľmi umelecký zážitok :) ) a starobylé portréty zvieracích aristokratov.


Obe kaviarne majú skvelý výber koláčov a nápojov, ktoré ulahodia žalúdku po dni plnom strašenia.


Okrem týchto dvoch má štiavnica ďalšie krásne kaviarne s peknými terasami a útulnými interiérmi, ktoré vás určite tiež potešia.



Reštaurácie


V meste sa nachádza mnoho dobrých reštaurácií a zaručene medzi najlepšími je Reštaurácia Matej.


Nielenže tam varia, akoby mali čarovný kotol, ale ju aj strážia hrozivé podzemné jaštery, ktoré boli na povrch vytiahnutíé v neskorom stredoveku pri založení mesta potriesnené zlatom a striebrom.


Jaštery, ako vidíte, ešte nezomreli. Ich kamenný vzhľad je iba zdaním. ( Je to ich spôsob lovu. Tvária sa, že sú sochy a keď to najmenej čakáte, zaútočia. Z reštaurácie v priebehu fungovania už zmizlo niekoľko kuchárov a čašníkov. Nikto oficiálne nevie, čo sa s nimi stalo.)


Jaštery sa totiž v kamennej podobe dožívajú celých tisícročí. Preto si v reštaurácii nikdy nemôžete byť istí, či vám neukradnú z taniera. ;)



Botanická Záhrada


Prechádzka pomedzi cenné výstavné stromy botanickej záhrady je skvelou alternatívou na pobyt v prírode, najmä ak vám vyjde čas a bude ponorená do hmly.


Je to príjemné miesto na pokojnú meditáciu alebo prechádzku s deťmi, kde neviete, čo na vás vyskočí spoza najbližšieho stromu. Odporúčame zobrať si obranný sprej. (to bol vtip - zahrada by mala byť bezpečná a príjemná)


V areáli Botanickej záhrady je umiestnená napríklad aj Stredná chemická škola, preto nebuďte prekvapení, ak tam uvidíte potulovať sa ľudí v bielych plášťoch. Pravdepodobne to nie sú šialení vedci so striekačkami, ale človek nikdy nevie.



Halloweenska party


K Halloweenu patrí aj večerná halloweenska párty.


Mnoho podnikov a pubov v Štiavnici organizuje halloweensku zábavu pre deti aj dospelých.


Medzi inými írska krčma Pražovňa sa určite poteší návštevníkom v správnych strašidelných kostýmoch.

tradíciu strašidelných veselíc má aj club Art Cafe a iné.


V 30 min vzdialenej Banskej Bystrici sa bude konať mega party rovnako:


Či už sa vyberiete do ulíc v kostýme, škraboške alebo bez kostýmu, nezabudnite si nasadiť správny vražedný výraz a vnášajte hrôzu a des všade, kam vkročíte (aj keď, berte to s mierou, pretože ako sme povedali na začiatku, v túto noc je hranica medzi svetmi tenká a nikdy neviete, či sa príšery nerozhodnú vziať vás na odchode so sebou :))



Ubytovanie


Hotel Grand Matej bol postavený pred viac ako polstoročím na mieste záhrady kláštorných mníchov.


V priebehu halloweenskej noci preto môžete zahliadnúť priesvitných mníchov ako sa snažia zalievať okrasné kvetiny vo vestibule.


Nebojte sa, z ich strany nehrozí žiadne zranenie. Jedine, že budú nástojiť, aby ste im zaplatili v hotelovom bare drink. Potom vás isto nechajú na pokoji.


Želáme vám strašidelné veselenie!


bottom of page